Hos Rallarmålarna går lönearbetet som på räls

Pressmeddelande   •   2018-08-21 

Rallarmålarna har sin hemmastation i Vetlanda – och hela det nordiska järnvägsnätet som arbetsplats. Under sexton år har företaget rullat fram längs spåren och över tid har de vuxit från nio till nära trettio medarbetare. Mats Göransson en av tre grundare och ägare, och ansvarig för företagets lönearbete.

Hos Rallarmålarna utgår verksamheten från huvudkontoret i Småland, men arbetsplatsen varierar från dag till dag; någonstans längs Sveriges 1650 mil långa järnvägsnät. Eller någonstans i övriga Norden. Och precis som namnet antyder så arbetar företaget med järnvägsunderhåll inom området Kontaktledning vilket innefattar målning, ombyggnad och nybyggnad av stolpar och elledning.

– Idag är behovet av underhåll och service på järnvägen enormt, berättar Mats Göransson. Man har börjat investera ordentligt i infrastrukturen på senare år och det finns mycket att göra, vilket vi förstås uppskattar.

En bransch som går framåt

Rallarmålarna arbetar utifrån Trafikverkets anbud och upphandlingar; ibland som underleverantör till större aktörer och ibland som helhetsleverantör.

– Vi växer kontinuerligt och vår omsättning kan variera enormt mycket mellan olika år, beroende på om vi har uppdrag med eller utan material. Trettio miljoner ena året, och åttio nästa – med samma antal anställda.

Verksamheten går som tåget, och i takt med att företaget har vuxit har även löneadministrationen blivit allt mer omfattade. Ända sedan starten har Mats själv varit ensamt ansvarig för allt lönearbete och sedan en tid tillbaka är hela processen outsourcad, vilket innebär att Kontek nu tar hand om allt som rör lön, tid och resa.

– Vi jobbar helger, nätter och dagtid, under fyra-, fem- eller sjudagarsveckor. Hur schemat ser ut beror helt och hållet på vilka tider vi får vara på spåret, så vi har alla möjliga – och omöjliga – arbetstider. Det är semestrar, traktamenten och reseersättningar, förstås, men främst är det just arbetstiderna som gör det lite krångligt. Att de kan variera så oerhört. Vi kan jobba sju dagar och vara hemma sju, eller jobba fyra och vara hemma tre, och sen jobba fem. Och i vintras så kände jag att det blev för mycket. Då ringde jag till Kontek och sa »Lös det här! Fixa det åt mig, bara!«. Nästan omedelbart kom vi fram till att det skulle passa oss bäst att outsourca hela processen. Och på den vägen är det.

Nytt spår för lönearbetet

Efter uppstartsmöte, förhandlingar och projektering genomfördes skiftet till outsourcingen ett par månader senare.

– Kontek kunde anpassa sig efter vår verksamhet och våra förutsättningar, och tillsammans hittade vi lösningar som fungerar bra för oss. Jag ville inte vara oumbärlig, eller bunden varje månad – året runt – och nu kan jag fokusera på annat som tar oss framåt. 

Kontakt

Lotta Tagesson